Comisia Europeana a publicat recent o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE. Reforma propusa ar permite Comisiei sa autorizeze importul de noi organisme modificate genetic chiar daca majoritatea guvernelor, Parlamentul European si opinia publica sunt impotriva.
Propunerea nu afecteaza procedurile de autorizare a cultivarii de OMG-uri pe teritoriul UE. „Propunerea Comisiei este o farsa deoarece lasa neatins actualul sistem nedemocratic. Ar permite Comisiei sa continue sa ignore opozitia majoritara fata de culturile modificate genetic, in ciuda promisiunii presedintelui Juncker de a permite ca majoritatea tarilor UE sa opreasca deciziile Comisiei referitoare la OMG-uri”, a declarat Franziska Achterberg, director de politici agricole al Greenpeace UE.
Revizuirea este unul dintre obiectivele de pe lista de zece prioritati ale lui Juncker in pozitia de presedinte al Comisiei Europene. El si-a luat angajamentul de a face UE ”mai democratica”, printre altele, prin ”revizuirea legilor care obliga Comisia sa autorizeze organismele modificate genetic, chiar daca majoritatea guvernelor din UE sunt impotriva acestui lucru”
Cu toate acestea, in loc sa schimbe procedura de autorizare a importurilor de OMG-uri, Comisia vrea sa permita tarilor UE sa interzica importurile de OMG-uri pe teritoriile lor, in baza unor motive, altele decat preocuparea fata de sanatate si mediu, care nu sunt acceptate ca argumente. In prezent, 17 plante modificate genetic asteapta aprobarea finala din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer asteapta aprobarea pentru cultivare.
“Faptul ca traim intr-o comunitate democratica, iar o majoritate a consumatorilor s-au declarat suspiciosi fata de consumul de organisme modificate genetic, ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru crearea unui cadru procedural democratic in sprijinul deciziilor care se iau cu privire la OMG,” declara Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
„Comisia ofera tarilor UE un fals drept de a putea interzice importurile de OMG-uri, pentru ca o astfel de decizie nu ar putea rezista unei contestari in justiţie. Regulile pietei libere europene vor avea mereu prioritate asupra deciziilor de interzicere a importurilor de OMG-uri la nivel national, mai ales in contextul in care guvernelor li se refuza posibilitatea de a justifica astfel de masuri nationale pe motive de sanatate si mediu,” adauga Achterberg.
In ultimele luni s-au acumulat presiuni din partea industriei biotehnologice şi a Statelor Unite, mai ales in contextul negocierilor referitoare la acordul transatlantic de liber-schimb, pentru a grabi numarul de autorizatii pentru importul si cultivarea OMG-urilor. De asemenea, in prezent, potrivit legislatiei UE, carnea, ouale si produsele lactate derivate de la animalele hranite cu OMG-uri nu trebuie sa fie etichetate, ceea ce neaga consumatorilor dreptul de a alege. (A.D.).